Kost- og køkkenprocent beregning
ComidaQS kan trække data om næringsindhold i råvarer direkte fra fødevaredatabasen Frida Fooddata.
Det gør det hurtigt og nemt at lave en kostberegning på dine produkter og beregn køkkenprocent.
At lave en præcis kostberegning af opskrifter er afgørende for alt fra korrekt mærkning af fødevarer til at kunne udregne en korrekt salgspris.
Hvad er kostberegning?
En kostberegning (eller næringsberegning) er processen, hvor man udregner det samlede næringsindhold for et færdigt produk eller opskrift. Målet er at finde de 7 obligatoriske næringsstoffer: Energi, fedt, mættede fedtsyrer, kulhydrat, sukkerarter, protein og salt.
Hvis du skal gøre det manuelt, er processen typisk:
-
Find data: Du skal slå hver enkelt råvare i din opskrift op i en fødevaredatabase (som DTU's Frida Fooddata).
-
Beregn svind: Du skal manuelt beregne og tage højde for vægttab under tilberedning (f.eks. stege- eller kogesvind).
-
Omregn: Du skal omregne alle værdier i et komplekst regneark for at finde indholdet pr. 100g for den færdige ret.
-
Vedligehold: Hvis du ændrer mængden af salt eller bruger en anden type mel, skal hele beregningen laves forfra.
Gør kostberegning nemt med ComidaQS
ComidaQS' kostberegningsmodul er designet til at fjerne alt det manuelle arbejde. I stedet for at slå op i databaser og vedligeholde komplekse regneark, er alt fuldt integreret med dine opskrifter.
-
Datahentning: Systemet er direkte forbundet med Frida Fooddata. Når du opretter en opskrift, kan du i ComidaQS hente næringsindholdet for alle dine ingredienser, som findes i databasen.
- ComidaQS understøtter også data synkronisering med flere fødevareleverandører, så kan få alle dine ingredienser ind i ComidaQS automatisk og holde dem opdateret.
-
Hurtig Beregning: Så snart din opskrift er gemt, kan systemet beregne den samlede næringsdeklaration pr. 100g – inklusiv korrekt håndtering af svind.
-
Mærkning: Den færdige kostberegning sendes automatisk videre til dit mærkningsmodul, så dine labels altid er opdaterede.
-
Beregn din Køkkenprocent: Udover næringsindholdet kan systemet også beregne din dækningsgrad og køkkenprocent på hver enkelt produkt. Du får fuldt overblik over din økonomi og kan prissætte dine produkter korrekt.
Med ComidaQS går du fra kompliceret tastearbejde til komplet overblik over både mærkning og økonomi.
Sådan kan du lave en næringsdeklaration
Find opskriften
Find opskriften på det produkt, du vil lave næringsindhold for og gå ind i opskriften.
Tjek næringsindhold
Tjek at der er oplysninger om næringsindhold på alle ingredienserne – det gør du ved at gå ind på hver ingrediens med pilen i højre side.
Vælg næringsindhold
For hver ingrediens vælges fanen næringsindhold.
Indtast næringsindhold
Hvis oplysninger er tilgængelige i et datablad, kan de indtastes manuelt. Hvis du ikke kender næringsindhold fra f.eks. et datablad, kan du søge på dem via DTUs fødevaredatabase ved at vælge Kildetype: Fooddata V7. Hvis du selv taster oplysninger ind – vælg manuel, og du kan skrive hvor oplysningerne stammer fra i feltet kilde.
Tryk gem
Tryk gem, når du er færdig.
Vælg tekst
Skift til fanen tekst.
Indtast ingrediensnavn
Under ingrediensliste skriver du det navn, der skal stå i ingredienslisten f.eks. hvedemel.
Gem og gå tilbage
Tryk gem øverst på siden.
Når næringsindhold og tekst er udfyldt for alle ingredienser, går du tilbage til dit produkt (burgerboller) og vælger fanen næringsindhold.
Hent fra opskrift
Derefter trykker du på hent fra opskrift, husk at trykke gem efterfølgende.
Forhåndsvisning
Under fanen tekst kan du trykke forhåndsvisning og se næringsdeklarationen. Du kan åbne den i fil-formaterne png, word eller pdf og f.eks. gemme den på din computer.